Pierre Lundgren på Lundgrens Schakt AB

Lundgrens Schakt uppskattar enkelheten och tryggheten med fästet G-Lock

När Pierre Lundgren, ägare av Lundgrens Schakt AB i Tidaholm fick uppdrag hos Veidekke var förutsättningen att grävmaskinen skulle vara utrustad med ett säkert redskapsfäste som uppfyller säkerhetskraven. Valet föll på Götenes nya fäste G-Lock.

Pierre Lundgren arbetar när vi talar med honom mellan Västerås och Eskilstuna med breddning, dikning och släntning av Riksväg 56 som ska bli en mötesfri 2+1-väg.

Pierre är själv i firman och grundade företaget för snart 15 år sedan. Erfarenheten som grävmaskinist sträcker sig däremot längre än så, han började yrkeskarriären som förare redan 1996. Den största kunden är NCC men uppdragsgivaren i projektet för väg 56 är Veidekke. Båda är kunder som arbetar med höga säkerhetskrav.

Fortsätter med Götene

Maskinen han kör är en Hitachi ZX250 LC-7 från 2020 som väger cirka 29 ton. Lundgrens Schakt har varit kund hos Götene sedan tidigare och maskinen är utrustad med Götenes tiltmellandel och en uppsättning skopor från Götene.

Därför blev valet naturligt att fortsätta med samma märke när han fick kännedom om G-Lock och förstod fästets goda egenskaper.

Gillar den mekaniska tanken

– Säkerheten är naturligtvis det viktigaste men den tekniska lösningen känns också väldigt bra. Jag tror på G-Lock eftersom fästet till stor del bygger på mekanik och med få komponenter är det färre saker som kan krångla. Det passar bra för mig som är själv i företaget och inte har någon mekaniker i närheten. Fästet är också lämpligt till den grävmaskinstorlek jag har och den typen av körning som jag utför, säger Pierre Lundgren.

– En stor fördel är också att fästet inte har egen elektronik. Min erfarenhet är att elektronik alltför ofta drabbas av problem vilket kan leda till både maskinstillestånd och dyra reparationer.

Skapar trygghet i vardagen

Genom sina år har Pierre varit med om att tillbud skett.
– Under mina 25 år som förare har jag själv vid ett fåtal tillfällen råkat ut för att redskap inte varit korrekt låsta fast jag trott det. Som tur är har jag aldrig varit med om att något redskap lossnat nära en människa. Det känns mycket bra för mig som grävmaskinist att använda ett redskapsfäste som har en säker lösning, det är ett orosmoment som försvinner.

Bertil Carlsson, Hägglunds Last & Schakt i Lycksele

Bertil Carlsson i Lycksele har kört maskiner i hela sitt liv. Han började redan som 13-åring att köra i sin pappas entreprenadföretag. I 35 år har han arbetat som maskinförare hos Hägglunds Last & Schakt och kör både hjullastare, grävmaskin, väghyvel och lastbil.
Lars Karlsson försteman vid Björkdalsgruvan

Lars Karlsson vid Björkdalsgruvan

När Björkdalsgruvan tre mil nordväst om Skellefteå investerade i en ny skopa valde de en Eslövs-skopa på 9,2 kubik från Götene Ufo. Lars Karlsson vid Björkdalsgruvan berättar att skopan är specialutrustad med bland annat RaptorPlate-slitplåtar, tandsystemet Cat Advansys och en utökad bredd.
Lundgrens schakt G-Lock och Götene Planeringsskopa

Pierre Lundgren på Lundgrens Schakt AB

Lundgrens Schakt uppskattar enkelheten och tryggheten med fästet G-Lock. När Pierre Lundgren, ägare av Lundgrens Schakt AB i Tidaholm fick uppdrag hos Veidekke var förutsättningen att grävmaskinen skulle vara utrustad med ett säkert redskapsfäste som uppfyller säkerhetskraven. Valet föll på Götenes nya fäste G-Lock.