Bertil Carlsson, Hägglunds Last & Schakt i Lycksele

Multiplog X-Line blev en aha-upplevelse för Bertil Carlsson

Bertil Carlsson i Lycksele har kört maskiner i hela sitt liv. Han började redan som 13-åring att köra i sin pappas entreprenadföretag. I 35 år har han arbetat som maskinförare hos Hägglunds Last & Schakt och kör både hjullastare, grävmaskin, väghyvel och lastbil.

En stor del av Bertils arbete vintertid består av snöröjning och plogning. Första gången han provade Siljums Multiplog X-Line från Fronteq blev det en ögonöppnare.

– När jag fick testa Siljums Multiplog X-Line för fem år sedan fick jag en aha-upplevelse. Det blev en helt annan värld med plogningen. På en gång fick jag mycket mer att trolla med, berättar Bertil Carlsson.

Hjullastaren som Bertil använder för plogning är en Cat 930M med 14-tons maskinvikt som är utrustad med Siljums största Multiplog 5400 X-Line.
– Vi började med en Multiplog och har inför den här säsongen köpt en till av samma modell eftersom vi fått mer plogning nu, säger Bertil.

Vad är det bästa med Multiplog X-Line?

– I min värld är den väldigt mångsidig. Den går att använda till både isrivning och plogning, det beror på vilket stål man använder. Att vingarna kan röra sig i höjdled gör att jag kan ha huvudbladet på gatan och vingarna på trottoaren. Det innebär att jag kan ta med mig all snö på en gång utan att lämna något eller backa och ta om samma sträcka.

– Innan jag använde Siljums Multiplog X-Line plogade jag alltid med ett stelt blad. Med Multiplogen sparar jag massor av tid tack vare storleken och flexibiliteten. Men det handlar inte enbart om att kapa tid, utan även att jag kan göra så mycket mer med samma redskap och köra med en helt annan precision där det är trångt, betonar Bertil.

Hur är det att börja köra en Multiplog?

– Det är intuitivt. Har man tidigare kört med ett vanligt plogblad så kan man köra en Multiplog. Men man måste ha koll på omgivningen och förutsättningarna oavsett plogtyp.

Kraftfullt precisionsredskap

– Multiplogen är i mina ögon den mest flexibla plog som man kan ha. Den går att använda överallt. Jag plogar och isriver både i stan och ytor på industriområden. Även fast jag har den allra största plogen 5400 X-Line, är den smidig efter sin storlek. Jag kommer igenom där det är strax under tre meter brett och kan fälla ut vingarna så den blir nästan 5,5 meter bred.

– Tack vare de manövrerbara vingarna kan jag forma plogen och ploga med stor precision. Plogens vikt ger dessutom ett bra marktryck. För plogning behöver jag inget annat redskap.

Multiskopa för att städa bort snö

Hägglunds Last & Schakt äger idag två Siljum Multiplog 5400 X-Line, en Siljum Isrivarskopa och en Siljum Multiskopa D-edition. Utrustningen används frekvent och vilket redskap som används styrs av behovet.
– Multiskopan är perfekt när vi till exempel städar undan och kör bort snö med lastbil eller i miljöer där det inte finns utrymmen. Multiplogen X-Line används till all typ av plogning.

Bertil Carlsson, Hägglunds Last & Schakt i Lycksele

Bertil Carlsson i Lycksele har kört maskiner i hela sitt liv. Han började redan som 13-åring att köra i sin pappas entreprenadföretag. I 35 år har han arbetat som maskinförare hos Hägglunds Last & Schakt och kör både hjullastare, grävmaskin, väghyvel och lastbil.
Lars Karlsson försteman vid Björkdalsgruvan

Lars Karlsson vid Björkdalsgruvan

När Björkdalsgruvan tre mil nordväst om Skellefteå investerade i en ny skopa valde de en Eslövs-skopa på 9,2 kubik från Götene Ufo. Lars Karlsson vid Björkdalsgruvan berättar att skopan är specialutrustad med bland annat RaptorPlate-slitplåtar, tandsystemet Cat Advansys och en utökad bredd.
Lundgrens schakt G-Lock och Götene Planeringsskopa

Pierre Lundgren på Lundgrens Schakt AB

Lundgrens Schakt uppskattar enkelheten och tryggheten med fästet G-Lock. När Pierre Lundgren, ägare av Lundgrens Schakt AB i Tidaholm fick uppdrag hos Veidekke var förutsättningen att grävmaskinen skulle vara utrustad med ett säkert redskapsfäste som uppfyller säkerhetskraven. Valet föll på Götenes nya fäste G-Lock.